Ekstra

Det her er lidt … for sjov. Det er ok … ikke? Selv om det er sådan en historie. En gang imellem har man bare brug for … en pause.


Quiz: Læser du?

Nu er vi i gang … hvad siger du til en lille test? Whatever … her er den. Jeg skal tjekke, hvor mange bøger du læser, før du går i gang med min.

Hvor meget træ går der cirka til et ton papir?

Correct! Wrong!

Hvem har skrevet trilogien Millenium?

Correct! Wrong!

Hvilken dansk krimiforfatter står bag serien om Dicte, der også er filmatiseret med Iben Hjejle i hovedrollen?

Correct! Wrong!

Hvilken dansk-norsk forfatter er ophavsmand til Janteloven?

Correct! Wrong!

En græsk filosof pegede allerede mere end 300 år f.Kr. på, at litteratur har evnen til at rense sjælen. Hvem?

Correct! Wrong!

Hvilken dansk digter lagde ofte stramme kompositoriske systemer ned over sin digtning, bl.a. i digtsamlingen Alfabet fra 1981?

Correct! Wrong!

Hvem indvarslede i 1871 Det moderne gennembrud i dansk litteratur med sin forelæsningsrække på Københavns Universitet?

Correct! Wrong!

Hvilken nutidig dansk forfatter er især kendt for sin minimalistiske skrivestil, bl.a. i novellesamlingen Rester fra 1996?

Correct! Wrong!

Hvilken dansk forfatter har fået stor international succes med sin krimiserie om Afdeling Q?

Correct! Wrong!

Magisk realisme som i Isabel Allendes Åndernes Hus findes også hos danske forfattere. Hvem har skrevet den eventyrlige slægtsroman Hundehoved fra 2005?

Correct! Wrong!

Læser du?
Sovelæseren

Har du en murstensroman liggende på natbordet? Øh ... den kan faktisk åbnes og læses ... men måske ligger den der, fordi du bliver søvnig bare af at kigge på en bog. Nå ... du har sikkert mange andre sunde interesser ... er jeg sikker på.
Nyhedslæseren

Du læser masser af nyheder på din computer ... tror jeg ... det er godt at holde sig opdateret. Vidste du, at bøger også kan ... hm ... udvide din horisont? Nå ... never mind.
Ferielæseren

Du læser masser af bøger i dine ferier ... er jeg sikker på. Måske også i weekenderne. Selvfølgelig skal det ikke være for tungt ... det er jo meningen, du skal slappe af. Bøger er god underholdning ... nyd det. Det udvider din horisont uanset hvad ... næsten.
Læsehund

Du er en rigtig læsehund ... øh ... hest. Du læser alt, du kan komme i nærheden af ... næsten ... og du har til og med styr på litteraturhistorien. Way to go. Bliv endelig ved ... men husk at kigge op en gang imellem ... hvis du bor sammen med andre end din kanariefugl.
Bogspiseren

Wow ... du spiser bøger til morgenmad ... og frokost ... og aftensmad. Imponerende ... nogle af spørgsmålene var virkelig svære. Måske er du ligefrem lidt afhængig? Husk også at læse godnathistorie for dine børn en gang imellem ... hvis du har haft tid til at få nogen ... altså.

Share your Results:

Findes også her: Siljes bog – 15. september 2015


Afstemning: Philip

Jeg er forvirret … vil du hjælpe mig? Sig din ærlige mening … please!

Okay ... er jeg ... nærtagende, eller var det sygt ... det stunt Philip lavede der?

 • Top sygt (33%, 1 stemmer)
 • Sjovt twist på en kedelig leg (33%, 1 stemmer)
 • Mere sygt at Julie ikke gjorde noget (33%, 1 stemmer)
 • Way out (0%, 0 stemmer)
 • Helt ærligt ... hvorfor siger du ikke stop? (0%, 0 stemmer)
 • Stunt ... hvad mener du? (0%, 0 stemmer)
 • Nærtagende ... helt klart (0%, 0 stemmer)
 • Drop ham (0%, 0 stemmer)

Stemmer i alt: 3

Indlæser ... Indlæser ...

Findes også her: Siljes bog – 31. december 2014, aften


Video: dut dut

Findes også her: Siljes bog – 18. november 2014


Quiz: Astronomi og rumfart

Universet er uendeligt stort … men nogle gange kan det være i min hjerne. Andre gange svæver jeg … i det tomme rum. Hvad med dig?

Det giver slet ikke mening at regne lysår om til kilometer, men vi prøver. Ca. hvor mange kilometer går der på et lysår?

Correct! Wrong!

Hvilket årstal landede vi første gang på månen?

Correct! Wrong!

Hvad kaldes disciplinen inden for astronomien, der beskæftiger sig med det lys, vi kan se med det blotte øje eller gennem kikkerter?

Correct! Wrong!

I november 2014 satte et landingsfartøj sine metalben på en komet for første gang i historien. Hvad hed det?

Correct! Wrong!

Det første større dyr i rummet?

Correct! Wrong!

Himlens klareste stjerne, Sirius (eller Alfa Canis Majoris), kendes også under et andet navn. Hvilket?

Correct! Wrong!

Hvad befinder der sig i Mælkevejens centrum?

Correct! Wrong!

Hvilken planet bliver ofte kaldt enten morgenstjernen eller aftenstjernen?

Correct! Wrong!

Hvad består en stjernetåge af?

Correct! Wrong!

Jurij Gagarin var det første menneske i rummet, men hvad hed han til mellemnavn?

Correct! Wrong!

Astronomi og rumfart
Tilskueren

Universet ... jo da ... det er et sted derude, men du er jo her ... på jorden. Hvad skal man også vide en masse om det for ... nej ... ingen grund til at overbelaste hjernen med overflødig viden.
Den vægtløse

Lidt ved man altid ... ikke? Der er vel ikke så meget anderledes ude mellem stjernerne ... ingen grund til at gå så meget op i det. Du kunne måske tage en tur derud en dag og ... opleve det selv. Bare du husker, at man ikke kan trække vejret uden en iltmaske ... så skal det nok gå.
Astronauten

Du ved da alligevel en del om astronomi og rumfart ... flot klaret. Har du rumdragten klar? Det varer nok ikke længe ... så kan vi tage på chartertur derud. Det er bedst at være forberedt ... altså.
Det sorte hul

Hey ... du suger jo rumviden til dig som et sort hul. Det er ikke meget, du ikke ved om astronomi og rumfart. Når du først går i gang med at fortælle ... hm ... men ... husk at slippe dine tilhørere, før de forsvinder helt ind i hullet ... de har nok stadig et liv ... altså ... ligesom dig ... ikke?
Rumhjernen

Ord bliver så fattige ... altså ... du har jo hele universet inde i din hjerne. Pas på den ikke eksploderer ... en dag. Du burde overveje at læse astrofysik ... eller det gør du måske allerede ... nå ... whatever.

Share your Results:

Findes også her: Siljes bog – 16. februar 2014


Video: tag mig med

Findes også her: Siljes bog – 31. august 2013


Test: Den indre ild

Nå … skal det hele være så alvorligt og trist. Jeg dør … hurtigere end planlagt. Nu har du mødt min vulkan … for alvor … så kan du teste dig selv her og finde ud af, om du også har en … eller om din ild minder mere om et julelys.

Du hører om en skovbrand i en dansk plantage. Hvad tænker du?

Du bestiller en kop kaffe på en cafe, men da du skal drikke den, er den allerede blevet kold. Hvad gør du?

Dine børn er ved at plage livet af dig for at få et kæledyr, men du er ikke meget for det. Hvad gør du?

Din partner har lagt et møde på et tidspunkt, hvor I ellers havde planlagt en hyggelig aften for to på en restaurant i byen. Hvad sker der?

Dine venner pranker dig, du opdager for sent, hvad de er ude på, og bliver godt til grin. Hvad gør du?

En af dine kolleger har glemt at ordne noget, han havde lovet at have klar til et vigtigt møde. Hvad nu?

En langsom bilist bliver ved med at ligge i overhalingssporet på motorvejen, selv om der ikke er nogen at overhale. Hvad gør du?

Du er i gang med et gør-det-selv-projekt i huset, men det driller. Hvad nu?

En anden kunde maser sig ind foran dig i køen i supermarkedet. Hvad sker der?

Du har klaget til en offentlig instans over en afgørelse, du mener er forkert. Du får ikke medhold. Sker der mere i den sag?

Den indre ild
Den letantændelige

Der skal ikke ret meget til for at antænde dig ... du er svær at slukke igen. Du er en brændbar væske, som man skal lære at omgås med ... forsigtighed. Med dit temperament får du ... virkelig ... ting fra hånden, men dine relationer lider under det. Du skulle øve dig i at grine noget mere ... eller synge. Det ville dine omgivelser helt sikkert sætte pris på ... hvis du kan synge ... altså.
Vulkanen

Du eksploderer ind imellem i pludselige, uventede udbrud. Det virker ... voldsomt for den, det går ud over. Det er godt at komme af med sin frustration ... så den ikke sætter sig fast i kroppen ... men måske skulle du købe en boksebold eller begynde at dyrke karate i stedet. Husk at sige undskyld. Det kan ... redde en relation.
Lavasøen

Du har en lavasø i brystet ... den viser sig ikke så tit for andre. De ser dig som balanceret og rolig ... med en stærk indre glød. Det sker ... en gang imellem ... at der skinner en bitterhed igennem, som ikke klæder dig. Når du føler dig forurettet, bliver du irriteret og glemmer tit at sige fra. Pas på at lavaen ikke æder dit gode humør og din optimisme ... øv dig i at tale positivt og sige pyt.
Lejrbålet

Der brænder en ild i dig hele tiden ... men man ser den næsten altid som fest og farver ... til stor glæde for andre. Du kan godt blive vred, men det stikker ofte ikke så dybt. Andre er trygge ved dig ... varmer sig ved dit gode humør og lune måde at være på. De er ikke bange for at pirke til dig ... der er ikke noget uforudsigeligt ved dig. En gang imellem kunne du godt lade ilden slippe løs ... gøre noget vildt og impulsivt. Den største fare er nemlig, at bålet brænder ud ... fordi du glemmer at give næring til din egen ild.
Flammen

Din flamme brænder ... stille og fredfyldt. Du er svær at hidse op. Nogle synes måske, du er kedelig, men på tomandshånd eller i mindre grupper har du rigtig meget at byde på ... mange af dine venner er gået fra en samtale med nyt håb og mod på livet. Du er en, man varmer sig ved uden at være bange for at komme til at brænde sig. Husk bare ... du har også selv brug for varme og nærhed. Du har en tendens til at glemme dig selv midt i din glæde over at hjælpe andre. Forkæl dig selv ind imellem ... du ved godt selv hvordan.

Findes også her: Siljes bog – 29. juni 2013


Afstemning: Frederik

Hey! Hvad ville du have gjort!!!

 • Række tunge ... ja ... så kan han lære det. (100%, 1 stemmer)
 • Holdt øjnene for mig selv. (0%, 0 stemmer)
 • Det samme som dig ... tror jeg. (0%, 0 stemmer)
 • Lyttet til Julies fornemmelse ... den var jo ret præcis. (0%, 0 stemmer)
 • Løbet efter Julie og kaldt hende tilbage. Ingen fyr er god nok til at ofre en veninde for. (0%, 0 stemmer)
 • Bedt ham komme over til bordet ... mens Julie stadig var der. (0%, 0 stemmer)
 • Aner det ikke ... interesserer mig ikke for fyre. (0%, 0 stemmer)

Stemmer i alt: 1

Indlæser ... Indlæser ...

Findes også her: Siljes bog – 17. maj 2012


Video: dryp dryp

Findes også her: Siljes bog – 5. april 2012


Quiz: Træer

Træer … jeg elsker træer … tænker tit på, hvilket træ jeg ligner mest. Hvad med dig … hvad ved du om træer?

Nyere forskning viser, at træer kan advare hinanden mod en fælles fjende. Hvordan?

Correct! Wrong!

Hvor gamle kan egetræer blive?

Correct! Wrong!

Træer, der står i nærheden af hinanden, kan udveksle vand og næringsstoffer under jorden. Hvordan gør de det?

Correct! Wrong!

Asketræer i Danmark er under angreb i disse år. Hvordan?

Correct! Wrong!

Fra hvilken nordisk træsort kan man om foråret tappe en velsmagende saft, der før i tiden også blev brugt til vin og medicin?

Correct! Wrong!

Bogen Træernes hemmelige liv af Peter Wohlleben, som hævder, at træer har følelser og kan føle smerte, udkom på originalsproget i 2015. I hvilket land?

Correct! Wrong!

Hvor meget vand kan et stort bøgetræ "drikke" i løbet af en sommerdag?

Correct! Wrong!

Gran er et gammelt nordisk ord, der har en helt anden betydning, end man forventer. Hvilken?

Correct! Wrong!

Verdenstræet Yggdrasil står centralt i den nordiske mytologi. Hvilken træsort siges det at være?

Correct! Wrong!

Hvilken dansk træsort kan som den eneste tåle at stå med rødderne under vand hele året og kan derfor vokse i moser?

Correct! Wrong!

Træernes hemmelige liv
Det gamle egetræ

Det må jeg sige ... du ved det hele. Du er en (gammel) klog eg ... breder dine krogede grene ud til alle sider. Jeg er sikker på, at du også ... en gang imellem ... lader de andre svare, selv om du ved alting ... ikke?
Det høje grantræ

Du rager virkelig højt op ... over de andre træsorter. De får ikke et ben til jorden ... øh ... en rod. Virkelig flot. Nu mangler du bare at bøje dig lidt til siden en gang imellem og slippe lys ned på skovbunden til de andre planter ... så er det perfekt.
Det smidige birketræ

Du er kommet langt og ved meget om træer. Nu mangler du bare at få lidt stærkere rødder og en bredere stamme. Der skal bare tyndes lidt ud i nogle af de andre i nærheden ... ja ... så du får mere lys og luft omkring dig ... hvis ikke det bliver dig, der ... nå ... nok om det.
Det unge bøgekrat

Du har så afgjort potentiale ... virkelig. En dag bliver du et stort bøgetræ, der dypper grenene i havet ... eller noget. Med mindre du står i en hæk og bliver klippet hvert forår ... altså.
Det grønne agern

Du er grøn ... i hvert fald hvad angår din viden om træer. Du skal nok ikke overveje at blive gartner ... eller skovejer. Nå, pyt. Der er jo andre ting i livet end træer.

Share your Results:

Findes også her: Siljes bog – 25. juni 2011


Afstemning: Oliver

Det er svært det der … med drenge. Du vil da godt hjælpe mig igen … ikke?

Hvad synes du om Oliver?

 • Cute ... scor ham! (100%, 1 stemmer)
 • Sød ... næsten for sød. (0%, 0 stemmer)
 • Naiv ... drop ham. (0%, 0 stemmer)
 • Unreal ... eksisterer vist kun i din fantasi. (0%, 0 stemmer)
 • Lusket ... han vil bare score dig. (0%, 0 stemmer)
 • Påtrængende ... respekterer ikke dine grænser. (0%, 0 stemmer)

Stemmer i alt: 1

Indlæser ... Indlæser ...

Findes også her: Siljes bog – 21. maj 2011


Video: skyggespil

Findes også her: Siljes bog – 6. januar 2011


Test: Døren

Ok, før vi går ind ad døren, kan du jo teste, hvordan du har det med døre … sådan generelt. Så får jeg lige vejret imens.

Ville du gå ind ad denne dør?

Du får et spændende jobtilbud, men du har hidtil været godt tilfreds med dit nuværende job. Hvad tænker du?

Hvis nogen kommer med en ide, der laver om på dine planer for dagen ... ?

Du er på rejse i udlandet og opdager, at din taske er væk. Hvad gør du?

Du er faret vild et sted på den jyske hede, og der er ingen mobildækning. Hvad gør du?

Du får et godt råd af en af dine venner. Følger du det?

En af dine venner har gang i noget, der tydeligvis overstiger han evner. Hvad gør du?

Døren
Eventyreren

Du er modig ... ja ... og dumdristig nogle gange. Du har opnået meget ... for du lader ikke tilsyneladende uoverstigelige mure stoppe dig. Du braser hellere lige igennem ... end kravler over. Du bryder mure ned ... ja ... men af og til går du for vidt og sårer andre ... eller dig selv. Du kunne godt ... en gang imellem ... stoppe op, før du løber panden mod en mur ... eller ødelægger noget, der skulle have haft lov til at stå ... altså.
Rødhætte

Du er ikke bange for udfordringer ... men kan alligevel godt blive lidt bange, hvis du ikke føler dig tryg ved en situation. Du følger ikke altid den lige vej ... det giver dig både sejre og nederlag. Din nysgerrighed driver dig til at tage chancer ... så tager du de tæsk, det giver ... bliver stærkere af det. En gang imellem kunne du godt bruge at lytte ... lidt mere ... til andres råd ... ja ... prøv det.
Tvivleren

Du er usikker på, hvad der er på den anden side af døren ... du undersøger det ikke nærmere. Du går hurtigt forbi ... lader andre om at åbne den. Men når de først har vist vejen ... er du ikke bange for at følge efter. Det har du det ... sådan set ... fint med, men nogle gange er det ... for sent ... mulighederne forsvinder. Næste gang skulle du tage at åbne døren ... selv ... ja ... måske er der nogen, der følger efter dig ... hvis du tør.
Betragteren

Du ser tit andre prøve nye ting af ... men du har ikke lyst til at gøre det selv. Du står og ... kigger ind gennem nøglehullet ... de andre klarer udfordringerne, men forhindringerne ... skræmmer dig. Du bliver tit på den sikre side af døren ... der er bare det ved det ... du får aldrig hele billedet gennem et nøglehul. Næste gang kunne du prøve at tage i dørhåndtaget ... åbne døren på klem ... ja ... måske selv vove dig ud i det.
Bangebuksen

Du har faktisk slet ikke lyst til at ... kigge på den dør. Du har det fint i dit trygge musehul ... alting er så forudsigeligt og rart. Der er alt for mange ... katte derude. Andre åbner døre hele tiden ... men du finder hurtigt på en undskyldning. Det er godt at være tryg ... men nogle gange skal man have en ... forskrækkelse for at komme videre. Prøv næste gang at forestille dig, hvordan det ville være ... at åbne døren. Så får du ... måske ... også lyst til at gøre det ... en dag.

Findes også her: Siljes bog – 26. december 2010


Afstemning: Hvordan skal det gå?

Uh … det er sværere, end jeg troede.

Jeg ved ikke, om jeg klarer det her. Hvad tror du?

 • Bare du aldrig giver op. Så kommer du igennem hvad som helst. (100%, 1 stemmer)
 • Svært at svare på. Der er nok af udfordringer. (0%, 0 stemmer)
 • Luk øjnene og kast dig ud i det, så skal det nok gå. (0%, 0 stemmer)
 • Pas på dig selv. Det er det bedste, du kan gøre. (0%, 0 stemmer)
 • Du er modig og sej. Du klarer det. (0%, 0 stemmer)
 • Lad nu være med at fortrænge din fortid. Det gør bare det hele værre. (0%, 0 stemmer)
 • Du bliver nok aldrig helt dig selv igen. Væn dig til dit nye jeg og klø på. (0%, 0 stemmer)

Stemmer i alt: 1

Indlæser ... Indlæser ...

Findes også her: Siljes bog – 15. juli 2010


Quiz: Fantastiske historier

Ja … jeg ved godt, at det er ret underligt med de der … syner. Så derfor tager vi en quiz om underlige historier … meget passende … tror jeg.

Hvad kalder man en beretning, der blander naturlige og overnaturlige begivenheder på en sådan måde, at læseren bliver i tvivl om, hvad der egentlig skete?

Correct! Wrong!

Hvilken dansk forfatter debuterede i 1934 i USA med novellesamlingen Syv Fantastiske Fortællinger under pseudonyemet Isak Dinesen?

Correct! Wrong!

Hvad hedder de uhyggelige væsner i Harry Potter-bøgerne, der suger alle positive tanker og følelser ud af deres omgivelser, så kun depression og fortvivlelse er tilbage?

Correct! Wrong!

Hvad hedder hovedpersonen i Den uendelige historie, der bliver suget ind i fortællingen om eventyrverdenen Fantasien?

Correct! Wrong!

TV-serien Game of Thrones, der sendes på HBO, bygger på en romanserie af forfatteren George Martin. Hvad hedder romanserien?

Correct! Wrong!

Hvad hedder hobbitten fra Ringenes Herre, der får til opgave at bære herskerringen hele vejen til dommedagsbjerget og dermed tilintetgøre mørkets fyrste, Sauron?

Correct! Wrong!

Den danske forfatter Lene Kaaberbøl har fået international succes med en fantasyromanserie for børn, der også er filmatiseret. Hvad hedder serien?

Correct! Wrong!

Hvilken roman af den svenske forfatter Astrid Lindgren handler om drengen Bosse, der i "Landet i det fjerne" får til opgave at bekæmpe en ond ridder?

Correct! Wrong!

Rum-sci-fi-fantasy-sagaen Star Wars udspringer ikke af en romanserie, men er opfundet af filmskaberen George Lucas. Hvor mange film havde han oprindeligt planlagt?

Correct! Wrong!

Hvad hedder de fire børn, der går ind i et klædeskab og pludselige befinder sig i eventyrriget Narnia i romanen Løven, heksen og garderobeskabet af C.S. Lewis?

Correct! Wrong!

Hvilken børnebog af en engelsk matematiklærer udkom i 1865 under pseudonymet Lewis Caroll og blev siden en international klassiker?

Correct! Wrong!

Hvad hedder den roman af Franz Kafka, hvor hovedpersonen pludselig en dag vågner op som et enormt insekt, bliver udstødt af sin familie og efterladt til at dø i ensomhed?

Correct! Wrong!

Fantastiske historier
Mesteren

Wow ... du er en ægte fantasyhelt. Du har ikke engang brug for et rigtigt fartøj til din rejse i den fantastiske verden. Du kunne gå direkte ud i det tomme rum ... uden sikkerhedsnet. Din viden er uden sammenligning. Hil dig ... du fantastikkens mester.
Den erfarne

Din fantasyrejse begyndte for længe siden. Du føler dig helt hjemme i den fantastiske verden ... hele tiden på udkig efter nye eventyr. Bliv ved med det ... du mangler bare at slippe det sidste krampagtige greb om virkeligheden. Kom nu ... du er så tæt på.
Den forsigtige

Flot skib! Perfekt til en fantasyrejse. Du er allerede taget af sted ud på fantastiske eventyr ... men slip nu den sidste kontakt til jorden ... eller havet ... og lad fantasien få frit løb. Så sker der for alvor ... ting og sager.
Begynderen

Din fantasyrejse er begyndt ... du har fået båden i vandet ... klar til eventyr, men husk at kaste fortøjningen. Du kommer ikke langt sådan der ... stadig bundet fast til en pæl på havbunden.
Realisten

Du er ikke kommet så langt på din fantasyrejse. Du kan godt se stjernerne ... jo ... men båden kommer først fra land, når du har fået trukket den ud i vandet ... bare til info.

Share your Results:

Findes også her: Siljes bog – 1. juli 2010


Afstemning: Hvad nu?

Okay … en sidste gang. Hvad nu? Kom med et godt råd.

Hm ... hvad skal jeg stille op med alt det her?

 • Få nu fat i Oliver. Han kan helt sikkert gøre dig lykkelig ... nå, ja, i hvert fald gladere. (100%, 1 stemmer)
 • Du skal i hvert fald ikke tilgive. Det har han ikke fortjent. (0%, 0 stemmer)
 • Glem nu alt det gamle l... og kom videre med dit liv. Du skal nok klare det. (0%, 0 stemmer)
 • Grav lidt dybere ... find ud af noget mere om din slægt. (0%, 0 stemmer)
 • Hvad med at finde ham der Ejner? Hvis han altså ikke er død. (0%, 0 stemmer)
 • Drop dog hende der Julie. Hun tænker alligevel kun på sig selv. (0%, 0 stemmer)
 • Pas på dig selv ... ja. Det er det bedste, du kan gøre. (0%, 0 stemmer)

Stemmer i alt: 1

Indlæser ... Indlæser ...

Findes også her: Siljes bog – 31. oktober 2015

0