15. september 2015

Kære dagbog … nej … det er for gammeldags. Sådan skriver man ikke mere. Jeg må finde på et navn til dig, ellers bliver det upersonligt. Det, jeg vil betro dig, er meget … personligt. Jeg har tænkt mig at spole mit liv tilbage. Det kræver et ordentligt navn. Hvad skal jeg finde på … hmm … lad mig se … måske hedder du Laila? Du er nødt til at være hunkøn, jeg kan ikke betro mig til noget af … hankøn. Der har været for mange idioter af det køn i mit liv indtil nu.

Laila duer ikke, det er for … tanteagtigt. Jeg kan ikke fortælle det her til en tante. Hvad med Solvej? Det er mere luftigt og let … måske … ja … måske bliver det lettere at fortælle det, så … hm-hm … nej … det duer heller ikke. Min fortælling er overhovedet ikke luftig, det kommer aldrig til at fungere med Solvej. Berta ville være mere passende. Berta … jaeh … nej … det navn kan jeg ikke fordrage. Jeg havde engang en lærer, der hed Berta, hun var efter mig hele tiden og gav mig dårlige karakterer, selv om jeg er skideklog.

Nu har jeg det … du skal hedde Laika ligesom rumhunden. Det er helt perfekt. Den berømte Laika svæver måske stadig rundt oppe mellem stjernerne … hun kom i hvert fald aldrig ned igen. Hun døde af stress og overophedning få timer efter opsendelsen af Sputnik 2. Hun var ikke engang den første hund i rummet, kun den første der nåede hele vejen rundt om jorden. Hun er et godt symbol på alle de … løgne og fortielser, der markedsføres som Sandheden. Jeg ser dem i øjnene hver eneste dag. Jeg stirrer og stirrer … de blinker ikke en eneste gang. Det er et sikkert tegn … når nogen lyver. De blinker ikke. Sandheden blinker ikke, når jeg ser den ind i øjnene. Derfor ved jeg, at den ikke findes. Der er ingen rigtige ting at gøre. Der er ingen hjælp at hente. Man har kun sig selv. Jeg er alene i denne verden … præcis som Laika i sin trange dødscelle på vej mod det tomme rum.

Lad mig begynde med begyndelsen … lyder det bekendt? Sådan siger man, når man vil fortælle en sand historie. Lad mig begynde med begyndelsen … der var engang … en sand historie. Det vil jeg ikke gøre. Verden begynder aldrig med begyndelsen. Hvem ved, hvad begyndelsen i det hele taget går ud på? Jeg har kun dette nu. Alt andet er enten for sent, for tidligt eller synsbedrag og tryllekunstner. Hvad der skete før, kan ikke gøres om. Hvad der kommer i morgen, har jeg ingen indflydelse på. Fuck … det lyder idiotisk. Jeg hader oneliners. Det lyder så let og så klogt. Det er det aldrig i virkeligheden.

Dette er historien om min slægt … måske … måske ikke. Jeg fik den af en … mand, jeg ikke kender. Alligevel påstår han, at han kender mig. Jeg kunne få lavet en dna-test og få vores slægtskab bekræftet, men jeg er ikke sikker på, jeg har lyst. Måske flyder det samme blod i vores årer … måske ikke … men hvad betyder det?

Hvordan kan man vide, om ens kødelige slægtninge er dem, de giver sig ud for at være? Jeg kan kun være sikker på, at min mor har født mig, fordi hun har fortalt mig det … hun sagde så meget dengang … nogle gange løj hun for at skåne mig … tror jeg nok … hvordan kan jeg vide forskel? Måske er jeg adopteret. Hun kan have kneppet med ti forskellige mænd, det ville hun aldrig fortælle mig. Hvordan finder jeg så min rigtige far? Hvem er min rigtige far? Ham, som leverede … sin andel af mig … til mor, eller ham, som skiftede min ble, gav mig plaster på knæet, tørrede mine tårer, fulgte mig til skole? Man kan være heldig, at de to er den samme, men hvordan kan man vide det?

Nej, min slægt har ikke noget med … blod at gøre. Den er ikke lavet af kød og materie. Mine slægtninge er dem, jeg kan identificere mig med … lavet af elektroniske signaler og sendt gennem luften af usynlige vinde.
Laika, min historie er ikke for børn … men jeg var selv barn midt i den. Spids nu ører, hvor du end befinder dig deroppe mellem stjernerne. Jeg vil kigge længselsfuldt efter dig, når du flyver forbi, måske kan vi flyve sammen en dag. Nu begynder det, og jeg begynder med slutningen. Nej, den foreløbige slutning … min 18 års fødselsdag.

Læser du?

Nu er vi i gang … hvad siger du til en lille test? Whatever … her er den. Jeg skal tjekke, hvor mange bøger du læser, før du går i gang med min.

Hvor meget træ går der cirka til et ton papir?

Correct! Wrong!

Hvem har skrevet trilogien Millenium?

Correct! Wrong!

Hvilken dansk krimiforfatter står bag serien om Dicte, der også er filmatiseret med Iben Hjejle i hovedrollen?

Correct! Wrong!

Hvilken dansk-norsk forfatter er ophavsmand til Janteloven?

Correct! Wrong!

En græsk filosof pegede allerede mere end 300 år f.Kr. på, at litteratur har evnen til at rense sjælen. Hvem?

Correct! Wrong!

Hvilken dansk digter lagde ofte stramme kompositoriske systemer ned over sin digtning, bl.a. i digtsamlingen Alfabet fra 1981?

Correct! Wrong!

Hvem indvarslede i 1871 Det moderne gennembrud i dansk litteratur med sin forelæsningsrække på Københavns Universitet?

Correct! Wrong!

Hvilken nutidig dansk forfatter er især kendt for sin minimalistiske skrivestil, bl.a. i novellesamlingen Rester fra 1996?

Correct! Wrong!

Hvilken dansk forfatter har fået stor international succes med sin krimiserie om Afdeling Q?

Correct! Wrong!

Magisk realisme som i Isabel Allendes Åndernes Hus findes også hos danske forfattere. Hvem har skrevet den eventyrlige slægtsroman Hundehoved fra 2005?

Correct! Wrong!

Læser du?
Sovelæseren

Har du en murstensroman liggende på natbordet? Øh ... den kan faktisk åbnes og læses ... men måske ligger den der, fordi du bliver søvnig bare af at kigge på en bog. Nå ... du har sikkert mange andre sunde interesser ... er jeg sikker på.
Nyhedslæseren

Du læser masser af nyheder på din computer ... tror jeg ... det er godt at holde sig opdateret. Vidste du, at bøger også kan ... hm ... udvide din horisont? Nå ... never mind.
Ferielæseren

Du læser masser af bøger i dine ferier ... er jeg sikker på. Måske også i weekenderne. Selvfølgelig skal det ikke være for tungt ... det er jo meningen, du skal slappe af. Bøger er god underholdning ... nyd det. Det udvider din horisont uanset hvad ... næsten.
Læsehund

Du er en rigtig læsehund ... øh ... hest. Du læser alt, du kan komme i nærheden af ... næsten ... og du har til og med styr på litteraturhistorien. Way to go. Bliv endelig ved ... men husk at kigge op en gang imellem ... hvis du bor sammen med andre end din kanariefugl.
Bogspiseren

Wow ... du spiser bøger til morgenmad ... og frokost ... og aftensmad. Imponerende ... nogle af spørgsmålene var virkelig svære. Måske er du ligefrem lidt afhængig? Husk også at læse godnathistorie for dine børn en gang imellem ... hvis du har haft tid til at få nogen ... altså.

Share your Results:

Læs videre ->

5 Thoughts.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0