Silje

25. juni 2011

Laika, hvor er jeg glad for, at du er her … ved siden af mig. Vi ligger under et træ i haven, du er så tålmodig … finder dig i, at jeg bruger dig som hovedpude. Jeg har været en tur nede under jordskorpen … der var kun flydende, brændende metal … ikke noget spændende at rapportere om. Min vulkan gjorde det igen … eksploderede … ja … i hovedet på Tor … nu tør han ikke se mig ind i øjnene, når vi går forbi hinanden på gangen. Han skulle ikke have presset mig sådan, han skulle have holdt fingrene for sig selv … det er for sent nu. Jeg tager det med mig, skriver det på en gul lap … pandelappen … jeg husker det til en anden gang. Fyre kan ikke lide, hvis deres kærester stritter imod … man skal være sød … glad … villig … så er alt godt. Han vidste ikke nok om mig … jeg skulle have fortalt ham det før … ja … du ved. Jeg er nødt til at komme videre. Det er svært at glemme ham, vi ses hver dag i skolen, men vi har lavet en aftale … ok … altså … det har vi ikke … alligevel er den der … aftalen. Han lader som ingenting, det gør jeg også. Det ligger og sitrer i luften mellem os … ingen ord, de andre kan kun gætte. Han siger det ikke til nogen … tror jeg … det er for pinligt … jeg holder også kæft. Det ligger der og brænder huller i huden på min mave … ja … det er ok … jeg kan klare det … der er så mange streger der i forvejen.

Det skulle være så smukt … første gang … lig nu stille, Laika … jamen, jeg ved det da godt … det er bare en romantisk drøm. Masser har dummet sig første gang … jeg har styr på det … tralala … jeg ved, hvad det går ud på … ha … så er det noget helt andet. Men, Laika, vær nu ikke så hård … man håber … det gør man … håber altid på, man er den første til at se hele vejen gennem jordskorpen og ind til kernen af alting … det skal være anderledes for mig. Og så … så … ja … så er det den samme gamle historie om igen. Jeg var ikke klar, det skulle ikke være nu. Tor havde andre forventninger … kærester betød noget helt andet for ham. Så enkelt er det … punktum … end of story … slut … videre.

  

Hold op med at logre, Laika, jeg får din hale i øjet. Har du fået øje på en pind, du vil lege med, eller hvad? Den gren deroppe sidder fast på træet, den kan vi ikke få fat på. Hvis den sad længere nede, kunne jeg save den ned til dig … nej … alligevel ikke … det ville være synd for træet. Det er mærkeligt med sådan nogle træer … man kan ikke rokke dem ud af stedet, og hvis man saver en gren af dem, gror der en ny ud et andet sted. Træer … nogle af dem … har lige så meget liv nede under jorden, som ovenfor. Hvis man vender dem på hovedet, når rødderne lige så langt op i himlen, som grenene gør nu. Man ved ikke, hvor stærkt træet er, før der kommer en storm forbi. Hvis rødderne ikke er stærke nok … eller jorden omkring dem er for løs … ja … så vælter det … bare sådan … bum. Og en anden ting, Laika … sygt underligt … men sandt … hvis det ikke er vant til at stå fast i blæsevejr … hvis vinden kommer fra den forkerte side … hvad tror du? … ja, nemlig … så kan det knække midt over … lige meget hvor tykt det er.

Hvad slags træ, tror du jeg er? Jeg har været inde i en slem storm, og den væltede mig omkuld. Nu prøver de på at plante mig igen … det er et eksperiment, Laika, de vil finde ud af, om jeg stadig har grokraften i mig. Det ved jeg ikke. Rødderne er næsten væk … der er gået trøske i dem … måske … ja … måske er det sådan … måske kan jeg ikke gro fast igen. Kun hvis du hjælper mig, Laika … det kan du … jeg ved det. Du må grave et hul … det skal være dybt og bredt nok, og bagefter skal du dække det til med masser af jord … i bunker … og så sørge for, at jorden er fast og hård omkring mig. Så … måske … Laika … måske. Det satser vi på … du og jeg.

Træer

Træer … jeg elsker træer … tænker tit på, hvilket træ jeg ligner mest. Hvad med dig … hvad ved du om træer?

Nyere forskning viser, at træer kan advare hinanden mod en fælles fjende. Hvordan?

Rigtigt! Forkert!

Hvor gamle kan egetræer blive?

Rigtigt! Forkert!

Træer, der står i nærheden af hinanden, kan udveksle vand og næringsstoffer under jorden. Hvordan gør de det?

Rigtigt! Forkert!

Asketræer i Danmark er under angreb i disse år. Hvordan?

Rigtigt! Forkert!

Fra hvilken nordisk træsort kan man om foråret tappe en velsmagende saft, der før i tiden også blev brugt til vin og medicin?

Rigtigt! Forkert!

Bogen Træernes hemmelige liv af Peter Wohlleben, som hævder, at træer har følelser og kan føle smerte, udkom på originalsproget i 2015. I hvilket land?

Rigtigt! Forkert!

Hvor meget vand kan et stort bøgetræ "drikke" i løbet af en sommerdag?

Rigtigt! Forkert!

Gran er et gammelt nordisk ord, der har en helt anden betydning, end man forventer. Hvilken?

Rigtigt! Forkert!

Verdenstræet Yggdrasil står centralt i den nordiske mytologi. Hvilken træsort siges det at være?

Rigtigt! Forkert!

Hvilken dansk træsort kan som den eneste tåle at stå med rødderne under vand hele året og kan derfor vokse i moser?

Rigtigt! Forkert!

Træernes hemmelige liv
Det gamle egetræ

Det må jeg sige ... du ved det hele. Du er en (gammel) klog eg ... breder dine krogede grene ud til alle sider. Jeg er sikker på, at du også ... en gang imellem ... lader de andre svare, selv om du ved alting ... ikke?
Det høje grantræ

Du rager virkelig højt op ... over de andre træsorter. De får ikke et ben til jorden ... øh ... en rod. Virkelig flot. Nu mangler du bare at bøje dig lidt til siden en gang imellem og slippe lys ned på skovbunden til de andre planter ... så er det perfekt.
Det smidige birketræ

Du er kommet langt og ved meget om træer. Nu mangler du bare at få lidt stærkere rødder og en bredere stamme. Der skal bare tyndes lidt ud i nogle af de andre i nærheden ... ja ... så du får mere lys og luft omkring dig ... hvis ikke det bliver dig, der ... nå ... nok om det.
Det unge bøgekrat

Du har så afgjort potentiale ... virkelig. En dag bliver du et stort bøgetræ, der dypper grenene i havet ... eller noget. Med mindre du står i en hæk og bliver klippet hvert forår ... altså.
Det grønne agern

Du er grøn ... i hvert fald hvad angår din viden om træer. Du skal nok ikke overveje at blive gartner ... eller skovejer. Nå, pyt. Der er jo andre ting i livet end træer.
Læs videre ->

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0