Silje

1. juli 2010

Jeg ligger i min seng og stirrer op i loftet, Laika … det er et kedeligt loft. Hvorfor er hospitaler hvide overalt … hvor gik det galt? Når folk skal ligge længe i en seng, burde man male historier i loftet … flotte mønstre i alle regnbuens farver … noget at blive glad af. Ikke så sært, man er længe om at blive rask … når man kun har hvide firkanter at glo på. Det er bedre på børneafdelingen … flere farver … man er bedre til at muntre patienterne op. Men alle har været børn engang, hvordan kan man glemme det sådan et sted, hvor man er eksperter i menneskers kroppe og hjerner?

Om lidt er der stuegang, så vil lægen fortælle mig, om jeg snart må komme ud herfra. Jeg hader at være her, jeg vil hjem … hjem … hjem … det kan jeg ikke komme, for jeg har ikke noget hjem længere. Jeg ved stadig ikke, hvad der skete, de fortæller mig sådan nogle mærkelige ting, som jeg ikke kan tro på. De vil have mig til at huske det selv … det vil jeg ikke. Når jeg nærmer mig, bliver jeg kold som is og begynder at ryste. Jeg kan ikke tåle at huske … jeg vil hellere glemme. Jeg er holdt op med at prøve, vil ikke flippe ud foran dem igen … så går der endnu længere tid, før de lader mig gå. Jeg håber, jeg må bo hos mormor og morfar. Hvis jeg opfører mig pænt … siger de rigtige ting og ikke … nej … slet ikke … fortæller dem, hvad jeg ser … så måske. Jeg er blevet så god til at spille teater, Laika … den bedste.

I skolen skulle vi engang lave musical, det var i femte klasse. Vi opførte den for hele skolen om dagen … for forældrene om aftenen. Det var skidesjovt, alting var anderledes, vi lavede kulisser, øvede skuespillet, sangene … nogle spillede i bandet, andre styrede lyden og lyset. Vi havde selv skrevet stykket … selvfølgelig med hjælp fra vores lærer … det handlede om, at man ikke skal mobbe nogen. Jeg spillede den værste mobber. Det var på en måde sjovt, for tit var det omvendt … nej … ikke sådan hele tiden, Laika, jeg blev ikke mobbet hele tiden, men Emilie, min veninde … eller … ja … hun var ikke så sød ved mig … altså … når jeg var ude i kulden. Der var puf og knytnæver på skulderen, hun snuppede mine ting, gemte dem, smed min madpakke i skraldespanden. Når jeg sagde det til læreren, blev det værre, så det holdt jeg op med.

Den musical var et kæmpe hit, jeg spillede skidegodt. Det er ikke alle, der kan finde ud af at optræde … jeg har talent for det. Vi lærte nogle teknikker … noget med at tale højt og tydeligt … selvfølgelig … men også at kontrollere nerverne og virke overbevisende i rollen. Jeg kan huske det hele endnu.

Oppe i det hvide loft myldrer det rundt med sorte prikker … ja … jeg ved ikke, om de virkelig er der … måske opfinder jeg dem selv. I hvert fald … tror jeg nok … burde de ikke bevæge sig … nej … det er jeg ret sikker på. Jeg lukker øjnene og finder en god film frem. Kira og jeg hjemme i haven … vi gynger i dækket, som far har hængt op i birketræet. Frem og tilbage … Kira griner højt, det gør jeg også. Først skubber jeg hende, så skubber hun mig. Jeg kan se mine fødder i himlen, solen skinner ned gennem bladene på træet … grenene strækker sig helt op til flyvemaskinen på det blå mellem skyerne. Jeg husker at glemme, at vi tit gik herud, når far råbte højt … eller sad i et hjørne med næsen i sin mobil og en sort sky rundt om hovedet. Skyen bredte sig … længere … længere ud til siderne, til sidst fyldte den hele huset. Haven var vores fristed, der kunne vi være i fred … det er det også for mig nu. Jeg har fire film derfra, og jeg spiller dem, når jeg har brug for at lukke verden ude. Jeg skal nok klare det … ja, det skal jeg … bare du er hos mig, Laika, så klarer vi den sammen … verden.

Fantastiske historier

Ja … jeg ved godt, at det er ret underligt med de der … syner. Så derfor tager vi en quiz om underlige historier … meget passende … tror jeg.

Hvad kalder man en beretning, der blander naturlige og overnaturlige begivenheder på en sådan måde, at læseren bliver i tvivl om, hvad der egentlig skete?

Rigtigt! Forkert!

Hvilken dansk forfatter debuterede i 1934 i USA med novellesamlingen Syv Fantastiske Fortællinger under pseudonyemet Isak Dinesen?

Rigtigt! Forkert!

Hvad hedder de uhyggelige væsner i Harry Potter-bøgerne, der suger alle positive tanker og følelser ud af deres omgivelser, så kun depression og fortvivlelse er tilbage?

Rigtigt! Forkert!

Hvad hedder hovedpersonen i Den uendelige historie, der bliver suget ind i fortællingen om eventyrverdenen Fantasien?

Rigtigt! Forkert!

TV-serien Game of Thrones, der sendes på HBO, bygger på en romanserie af forfatteren George Martin. Hvad hedder romanserien?

Rigtigt! Forkert!

Hvad hedder hobbitten fra Ringenes Herre, der får til opgave at bære herskerringen hele vejen til dommedagsbjerget og dermed tilintetgøre mørkets fyrste, Sauron?

Rigtigt! Forkert!

Den danske forfatter Lene Kaaberbøl har fået international succes med en fantasyromanserie for børn, der også er filmatiseret. Hvad hedder serien?

Rigtigt! Forkert!

Hvilken roman af den svenske forfatter Astrid Lindgren handler om drengen Bosse, der i "Landet i det fjerne" får til opgave at bekæmpe en ond ridder?

Rigtigt! Forkert!

Rum-sci-fi-fantasy-sagaen Star Wars udspringer ikke af en romanserie, men er opfundet af filmskaberen George Lucas. Hvor mange film havde han oprindeligt planlagt?

Rigtigt! Forkert!

Hvad hedder de fire børn, der går ind i et klædeskab og pludselige befinder sig i eventyrriget Narnia i romanen Løven, heksen og garderobeskabet af C.S. Lewis?

Rigtigt! Forkert!

Hvilken børnebog af en engelsk matematiklærer udkom i 1865 under pseudonymet Lewis Caroll og blev siden en international klassiker?

Rigtigt! Forkert!

Hvad hedder den roman af Franz Kafka, hvor hovedpersonen pludselig en dag vågner op som et enormt insekt, bliver udstødt af sin familie og efterladt til at dø i ensomhed?

Rigtigt! Forkert!

Fantastiske historier
Mesteren

Wow ... du er en ægte fantasyhelt. Du har ikke engang brug for et rigtigt fartøj til din rejse i den fantastiske verden. Du kunne gå direkte ud i det tomme rum ... uden sikkerhedsnet. Din viden er uden sammenligning. Hil dig ... du fantastikkens mester.
Den erfarne

Din fantasyrejse begyndte for længe siden. Du føler dig helt hjemme i den fantastiske verden ... hele tiden på udkig efter nye eventyr. Bliv ved med det ... du mangler bare at slippe det sidste krampagtige greb om virkeligheden. Kom nu ... du er så tæt på.
Den forsigtige

Flot skib! Perfekt til en fantasyrejse. Du er allerede taget af sted ud på fantastiske eventyr ... men slip nu den sidste kontakt til jorden ... eller havet ... og lad fantasien få frit løb. Så sker der for alvor ... ting og sager.
Begynderen

Din fantasyrejse er begyndt ... du har fået båden i vandet ... klar til eventyr, men husk at kaste fortøjningen. Du kommer ikke langt sådan der ... stadig bundet fast til en pæl på havbunden.
Realisten

Du er ikke kommet så langt på din fantasyrejse. Du kan godt se stjernerne ... jo ... men båden kommer først fra land, når du har fået trukket den ud i vandet ... bare til info.
Læs videre ->

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0