Hjælp!

Denne side er til dig, der ikke har prøvet at læse en digital roman før, og gerne vil have lidt hjælp, før du kaster dig ud i det. Måske har du prøvet at læse en e-bog – men dette er noget helt andet. En e-bog er groft sagt blot en almindelig bog, der udkommer i et alternativt format og kan læses på en skærm. Denne udgivelse tilbyder ekstra digitale muligheder som billeder, video, quizzer, afstemninger, personprofiler og små ordforklaringer fra hovedpersonen i fortællingen. Derved lægges et lag oven på fortællingen, som du kan vælge at benytte dig af.

Trøske udkom første gang i foråret 2017 med en adgangsbegrænsning, så man skulle oprette en bruger for at få adgang til teksten. Denne begrænsning blev fjernet i marts 2018, så du nu kan læse romanen uden at lade dig registrere. Samtidig blev der udgivet en papirversion af romanen, som bl.a. kan købes her.

Navigation i teksten

Pilene her befinder sig altid cirka midt på siden til venstre og højre. Når du klikker på den venstre pil, bladrer du et kapitel tilbage i fortællingen, og når du klikker på den højre pil, bladrer du til næste kapitel

Tilsvarende finder du helt nederst efter teksten denne navigation, som også viser hhv. et kapitel frem og tilbage. Her får du også at vide, hvilken del af fortællingen du bladrer til, og hvad kapitlet hedder.

Den grønne knap umiddelbart efter hvert kapitel fører dig til næste kapitel i fortællingen.

Når du læser Sofies bog, finder du en orange knap i bunden af hvert af kapitlerne i denne del af fortællingen. Knappen giver mulighed for at læse Sofies bog igennem fra begyndelse til slut, og dermed springe Siljes kapitler over. Tilsvarende er der blå knapper i bunden af kapitlerne i Kevins bog, så du kan hoppe direkte videre til næste kapitel i hans fortælling, hvis du ønsker det.

Nederst på siden efter knapper og emojis, men før kommentarfeltet, har du mulighed for at sætte et bogmærke, hvis du gerne vil huske det kapitel, du er nået til, og vende tilbage senere. Teksten “Sæt bogmærke” dukker op, når du holder musen hen over. Når du har bogmærket en side, bliver bogmærke-ikonet grønt.

Ekstra indhold

Inde i teksten vil du støde på ord, der er understregede. Det betyder, at Silje, hovedpersonen i fortællingen, har skrevet en bemærkning eller nogle overvejelser om dette ord. Når du klikker på ordet eller holder musen hen over det, kommer der en boks op med teksten. De fleste ord forekommer mere end et sted i teksten, så hvis du overser en boks, kommer den næsten altid igen senere.

I nogle af kapitlerne finder du ekstra indhold i form af billeder med supplerende kommentarer, afstemninger, quizzer, avisartikler og andre supplerende tekster. Disse elementer kan være inde i teksten eller i slutningen af kapitlet – men altid før den grønne knap til næste kapitel. Hvis du gerne vil finde en bestemt tekst el.lign. igen, men har glemt, hvor den var, kan du altid finde den igen under menupunktet “Ekstra”. Det er nærmere beskrevet lidt senere i denne gennemgang.

Interaktion

Du kan også give dig til kende og efterlade læser-spor i romanen. Det gør du ved enten at afgive en stemme i afstemningerne, vise din reaktion på teksten efter hvert kapitel eller ved at lægge en kommentar.

Efter hvert kapitel kan du klikke på en af de fem emojis, der viser en reaktion på det kapitel, du lige har læst. Der vises en procentvis fordeling af de klik, der er afgivet, men andre kan ikke se, hvad du har klikket på.

Hvis du lægger en kommentar, vil andre brugere kunne se det navn, du vælger at opgive. Du er velkommen til at skrive kommentarer, svare på andre læseres kommentarer eller skrive spørgsmål til Silje.

Menubjælken

Ovenfor ser du menubjælken, som den ser ud på en tablet eller en computer. Hvis du læser på en mobiltelefon, vil du se en sort bjælke med “Menu”. Den folder sig ud, når du rører ved den.

Når du klikker på læs, kan du enten vælge at begynde forfra, eller at læse videre fra et bogmærke, du har sat.

“Læs forfra” linker direkte til første kapitel.

“Mine bogmærker” linker til en side, der viser de bogmærker, du har sat.

Menupunktet “Fortællere” giver dig mulighed for at se et overblik over kapitlerne i de tre afdelinger af Trøske: Siljes bog, Kevins bog og Sofies bog.

I Siljes bog er der små hjælpetekster under datoerne i kapitlernes overskrifter, så det er lettere at huske, hvad kapitlet handlede om.

Persongalleriet indeholder de vigtigste personer i Siljes bog, samt de to øvrige fortællere.

Det ekstra indhold i kapitlerne finder du også på en af siderne under menupunktet “Ekstra”. Quizzer, videoer og afstemninger er på siden “Ekstra”, effekterne i papkassen, som Silje får fra Kevin, beskrives på siden “Papkassen”, “Slægten” indeholder den slægtstavle, Silje tegner, og “Udklip” er en blanding af avisartikler og fotos fra papkassen og Siljes eget supplerende materiale. Alle Siljes notater om ord, der er understreget i teksten, kan findes på siden “Notater”, og til sidst er der også en indekseret søgefunktion

Til sidst har du på siden “Om” mulighed for at læse lidt om baggrunden for denne udgivelse. Det er altså forfatterens kommentarer og overvejelser om teksten, hvor alle de øvrige kommentarer og ekstra indhold kommer fra Silje.

Hvad betyder litterært eksperiment?

Denne roman er et litterært eksperiment. Det betyder, at den leger med formen, indholdet og teknikken bag. Du kan læse romanen på din computer eller din tablet. Det er også muligt at bruge din mobiltelefon, men det vil ikke give det fulde udbytte af det visuelle udtryk. Billederne i toppen af hvert kapitel fortæller nogle gange deres egen historie, lægger noget til eller vrider vinklen på fortællingen en smule. De er en del af oplevelsen, og derfor giver en mobiltelefon ikke samme udbytte som de lidt større skærme vil gøre.

Selve fortællingen skrider også lidt utraditionelt frem. Historien begynder i efteråret 2015 og bevæger sig derefter baglæns gennem Siljes erindring mod et fikspunkt i fortiden, som hun har svært ved at forholde sig til. Når du klikker dig “videre” i fortællingen, går du i virkeligheden tilbage i tiden. Derfor er det korrekt at begynde læsningen med det første indlæg i Siljes bog, 15. september 2015.

Hvis du har spørgsmål af teknisk karakter, hvis noget driller eller ikke virker på din computer/tablet, er du velkommen til at bruge kommentarfeltet herunder.

God fornøjelse med læsningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0