7. august 2013

Hej Laika, det er onsdag, ferien er snart slut. Jeg er i byen med Julie, vi skal drikke gravøl for den snart døde ferie, men også fejre, at vi skal i niende lige om lidt … sidste år på slaveanstalten, som hun siger. Jeg nikker, når hun siger sådan … selv om jeg ikke er enig. Hun har ikke oplevet det samme som mig … hun er heldig. Jeg er glad for noget så simpelt som at gå i skole og have en normal tilværelse … nogenlunde normal. Vi har taget bussen ind til byen … vi kan sikkert ikke styre en cykel, når vi skal hjem. Hun har sagt hjemme, at hun er hos mig, så må hun være ude til midnat. Jeg har ingen deadline, mormor stoler for meget på mig.

Vi har tyvstartet hjemmefra … vi er ikke gamle nok til at få servering på barerne i byen. Jeg fylder snart 16, vi vil forsøge at komme ind til en klubfest på en kæmpe båd, der ligger i havnen. Det er en 16+ fest … så det er ikke helt væk. Hvis det ikke lykkes, må vi finde på noget andet. Måske er der en privat fest et sted, vi kan crashe. Julie har en flaske Gajol med i tasken … for en sikkerheds skyld. Det ville være synd at ødelægge aftenen med en alt for clean attitude. Vi driver rundt og tjekker nattelivet ud.

– Er du kommet over Frederik? siger Julie.

– Please, siger jeg.

– Ok, vi snakker om det en anden gang, siger hun.

Jeg tror ikke, hun er fornærmet. Det er kun lidt over en måned siden.

– Hvad med dig, siger jeg, – har du gang i nogen?

– Måske, siger hun og blinker hemmelighedsfuldt.

– Hvem?

– Det ved jeg først, når festen er slut.

– Stop det, Julie, siger jeg, – du tager ikke med nogen hjem, du ikke kender. Der sætter jeg grænsen.

Rolig nu, siger hun, – der er et par 2.g’er, jeg kender, der har meldt sig til festen på båden. Jeg så det på facen, og jeg har aftalt at mødes med dem, før de går ind.

– Julie, hvorfor har du ikke fortalt det? siger jeg … lidt fornærmet.

– Det var først i eftermiddags. Jeg tænkte, at de kan få os ind, de er 18 år begge to.

Der er en sygt lang kø ved landgangen til båden, Julie studerer alle ansigter for at finde de to fyre. De står cirka midt i køen. Vi slutter os til dem … tøserne bagved protesterer. Jeg føler mig som en snylter … Julie er ligeglad. En af fyrene kender dørmanden, han får os med ind uden problemer.

Båden er overcrowded … høj musik … sprutten flyder ankelhøjt gennem korridorerne … ja … det var en metafor … det forstår du nok, Laika. Den bedste fest … ever … kan jeg næsten høre Julie sige i morgen. Jeg drikker ikke så meget … har ikke lyst til at blive blandet ind i noget. Jeg er bange for, jeg ikke kan styre mig efter det med Frederik … vil helst bevare kontrollen. Julie sejler rundt … hænger om halsen på en af gymnasiefyrene. Den anden tror, han er på date med mig … til sidst er jeg træt af det. Jeg prikker til Julie … klokken er et, hun skulle have været hjemme for længst. Hun er helt væk … ligeglad med tid og sted … har suget sig fast til fyren og vil ikke slippe. Han har også fået mere end et par shots, men han kan da stadig fokusere. Jeg trækker ham i ærmet … peger på mit bare håndled. Han drejer hovedet for at høre, jeg råber ind i hans øre, Julie skal hjem … festen er slut … han nikker … endelig!

Efter et stykke tid får vi Julie trukket med udenfor på landgangen, hun har svært ved at stå på benene.

– Skal jeg køre jer hjem? siger Julies gymnasiefyr.

Julie nikker, hun har ikke mere realitetssans tilbage i dag.

– Du er fuld, siger jeg, – du skal ikke køre nogen hjem … heller ikke dig selv.

– Gu er jeg ej, siger han, – det skal du ikke blande dig i.

– Jo … det skal jeg. Julie er min veninde. Hun skal ikke køre med dig. Vi har aftalt, at vi passer på hinanden.

– Nå, men nu er hun sgu min kæreste, så jeg skal nok passe på hende.

– Det er ikke at passe på hende, hvis du kører hende hjem. Du kan ikke engang gå lige, siger jeg.

Han står og svajer. Han er ved at falde over sine egne ben.

– Nu skal du ikke komme for godt i gang, din fucking bitch, siger han.

Jeg kan ikke lide hans attitude. Jeg ringer til mormor, selv om hun … helt sikkert … ligger og sover. Hun tager telefonen med det samme … hun er guld værd. Når jeg er ude, slukker hun den ikke, når hun går i seng. Hun er der efter et kvarter. Fyren har slæbt Julie hen til sin bil … proppet hende ind på bagsædet. Jeg står i vejen … han kan ikke lukke døren. Han er ildrød i hovedet … lige om lidt slår han mig. Han presser på døren … mit lår er ved at gå midt over. Det kommer til at blive et flot blåt mærke i morgen … skide være med det … Frederiks mærker er ikke gået væk endnu … jeg er i træning. Det lyder overstadigt at sige sådan … jeg er heller ikke helt ædru. Jeg mister kontakten med min smerte, når jeg drikker for meget.

Mormor parkerer ved siden af os. Hun stiger ud og tager al sin myndighed på. Det er heldigt, han er fuld … hun ser ikke så myndig ud med pyjamas og slippers under sin sommerjakke. Han giver op. Jeg får hevet Julie ud af hans bil … stoppet ind i mormors. Hun er næsten væk … men vågen nok til at sende en sms hjem. Undskyld … vi faldt i søvn … er stadig ved Silje … overnatter her. Et øjeblik senere kommer der et svar tilbage … vi snakker om det i morgen, står der. Hun får ballade, men hun er for fuld til at bryde sig om det.

  

Her skulle historien have sluttet … men … Laika … det gør den ikke. Vi skulle have taget nøglerne fra ham … gymnasiefyren … jeg var mere optaget af at få Julie sikkert hjem. Vi har tudet sammen i dag til øjnene havde dobbelt størrelse. Hun kommer ikke over det lige med det samme … det er et kæmpe chok. Fyren kørte galt på vej hjem … kammeraten sad ved siden af … de havde taget et par andre piger op på vejen. Han kørte ud på hovedvejen uden at se sig ordentligt for … lige ud foran en anden bil … hele den venstre side af bilen trykket ind. Fyren overlevede på et hængende hår … pigen på bagsædet var dræbt på stedet … i stedet for Julie. Hun siger, jeg har reddet hendes liv. Jeg ved ikke … måske … jeg gjorde bare det, man skal. Passede på min veninde. Jeg er sikker på … helt sikker … hun ville have gjort det samme for mig.

Læs videre ->

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0